Urbefolkning


Sammeligninger av urbefolkningene

 Sammenligner av urbefolkningen: Tuareg, Indianere og Aboriginere

Indianer

 

 indianer21.jpg

Språk:

 

Alle indianerer, både fra Sør og Nord Amerika talte til sammen 2000 forskjellige språk. Mange av disse språkene ble forvunnet pågrunn av folka som talte dem var blitt borte og flyttet rundt om Amerika og talte i stedet engelsk da europeerne kom til Amerika.

 

Religion:

 

De trodde på en hellig ånd, en slags kraft som fantes i over alt. De ofret dyr til ånden, og den som fikk oppleve ånden og be til den, var en av de heldigste av dem. De ba i grupper og pyntet seg med maling. Den som ville oppsøke ånden måtte først og fremst bo i skogen aleine i flere dager og be til ånden. 

Kultur:

Indianerne levde i naturen og hadde god kontakt med den. De tok vare på skogen, i motsetning til de hvite. De pleide å jakte på bison ute på prærie. Dette var mennene som gjorde, mens damene stelte huset og tok vare på barna.  

Tuareg

salt011.jpg

 Språk:

Tuaregene snakker Tamasheq, som er en av de fem viktige dialekter i den berberske språkgruppen. Tamasheq har fire dialekter, en nordlige og tre sydlige. Den nordlige blir snakket av tuareger i Algerie, Tunisia og Libya, mens de sydlige blir snakkes av tuareger i Mali, Niger, Burkina Faso og Nigeria.

Religion:

Meste parten har religionen Islam. De ber fem ganger daglig til Allah. De pleier å faste i Ramadan og da reiser de veldig mye. Mennene pleier å bruke slør når de er 25 år gamle. De tar aldri av seg sløret. Egentlig i virkeligheten så er det kvinner som bruker slør. Men det er det motsatte for tuaregene.

 

Kultur:

Tuaregene var kjente for sine fine plagg som både fungerte som slør og turban. I vesten var de tuaregene kalt ”det blå folket”. De brukte indigofarger som gjorde at de ble blå i kroppen, og det er fordi fargene trekker inn i den øverste kroppsdelen, og fargen lot seg ikke vaske bort.

 

Det var en del av kulturen at de måtte bo i avgrensede områder, eller bestemte områder i det landet de bodde i. De hadde også fargede slaver fra Afrika, i motsetning til tuareger som var mer lyshudede. Det var bare mennene som bær på ansiktsslør hos tuaregene. Dette var bare kultur, ikke en del av Islam. Kvinnenes ansikt var utildekket, og folk hadde stor respekt til dem og hadde frihet til gjøre det de ville. De fleste tuaregene er muslimer, men de har også behold noen av skikkene fra den tiden de ikke var muslimer. 

Aboriginer

  aboriginer_792725h2.jpg

Språk:

Aborgineres språk i dag er engelsk.

 

Religion:

 De tror på noe som heter ”Drømmetid”. Det er troen om verden før mennesket ble skapt. 

Kultur:

 Kulturen deres er bygget opp på gamle skikker og regler de hadde fra forfedrene. De har bumerang som er utskåret trestykket som ble brukt som jaktvåpen. Didgeridoo er en tynn og lang blåseinstrument. Kroppsmaling er også noe viktig innen aborgineres kultur, didgeridoo og mange andre ting. Denne malingen får de plukket ute på naturen. 

Konklusjon:

 Her ser vi at både indianere og aborginere har noe til felles, nemlig at de maler kroppen og det gjennom bær og frukt de får plukket ut i naturen. Og det er de jakter med spesielle våpen. Til sist har alle urfolk noe til felles og sammenligninger, nemlig at de er unike og de tar vare på gamle skikker og regler. 

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: