Urbefolkning


Tuareg

 

Urbefolkning, Tuareger

Tuaregene er et berbersk gruppe eller en nasjon. Tuaregene er til å begynne med et berbersk nomadisk folkegruppe som utvandret fra det nordlige Afrika til Sahel-området på 400-tallet e.Kr. Det var tuaregere i mange forskjellige land i Afrika som Algeria, Mali, Niger, Libya og Burkina Faso. 

tuareg_area.png

Språket man snakket var Tamashek, som tilhørte et Berbersk gren av Hamito-Semitic familie og snakket av 500,000-850, 000 mennesker.I dag kaller man ikke tuaregene lenger for et eget folkegruppe men snarere en språkgruppe. Det opprinnelige folket har gjennom århundrene blandet seg med andre afrikanske folkeslag og deretter sluttet å eksistere som en ensartet folkegruppe. De fleste av tuaregene er muslimer. Tuaregene er cirka en millioner mennesker.

Tuareg Historien

I den 15 århundre handlet tuareg med portugiserne over Vestlig- Afrika og styrtet handelsruter over Sahara til den 20 århundre.

Tuareg valgte kamel nomadisme sammen med dets distinktiv form av sosial organisasjon fra araberes kamel-herding for to tusen år siden, når kamelen introduserte til Sahara fra Saudi Arabia. Som tallrik afrikaner og andre grupperer i pre-moderne tider, tok tuareg en gang fanger, enten for handel eller for en hemmelig hensikt. De som ikke solgte, ble tatt inn i tuaregs fellesskap. Fangestjenere og herdsmen formet en del av delingen av arbeid i kamel nomadisme.

                         

I det tidlige nittende århundre, hadde tuaregene motstått den franske angrepet av deres Sentrale Saharaens hjemland for kolonisering. Tuaregs ord var ikke noen kamp for den mere avansert våpen av Fransk skvadron, (i Luftforsvaret: taktisk enhet på fra 12 til 24 fly) og etter et tallrik av myrderi. Tuareg underkastet og krevde å undertegne en skriftlig avtale i Mali 1905 og i Niger 1917. I det sydlige Algeria, møtte franskmennene noen av de sterkeste motstandere fra Ahaggar Tuareg. Deres Amenokal, tradisjonelt den viktigste Moussa ag Amastan, bekjempet tallrik slag i forsvar av regionen. Til slutt, tuaregenes landområder ble tatt under fransk styre og deres forbund av stater hovedsakelig tok fra hverandre og ble gjenopprettet.

tuareg1.jpg 

Før fransk kolonisasjon, hadde tuaregene organiserte inn i løs forbund, hver av dem består av et dusin eller en slik stamme. Hver av hovedgruppene hadde en tradisjonell leder kalt Amenokal sammen med en montasje av stammelederentall. Gruppene var Kel Ahaggar, Kel Ajjer, Kel Ayr, Adrar n Fughas, og Kel Gres.

Følgende uavhengigheten av Afrikanske land i 1960, tuaregene delte dem inn i landområde som var moderne nasjoner, landene var Niger, Mali, Algeria, Libya, og Burkina Faso.

Lang-stående konkurranse for ressurser i Sahel presser sammen tuaregenes konflikter med tilgrensende afrikanske grupper, spesielt etter politisk avbrudd og økonomisk tvang som kommende fransk kolonisasjon. Det var tett betingelser plassert på nomadisme, ørkenspredningen for global oppvarming ble forverret og den økte behov av ved for å vokse i byer. I dag, eksperimenterer en tuareg med å dyrke, noen er tvunget til å forlate herding og søke jobb i forskjellige byer.

tuarengarmados2.jpg

Bevæpnet Tuaregere 

I Mali, er en tuaregs oppstand i Adrar N’Fughas fjell i 1960-tallet, følgende Malis uavhengighet. I mai 1990, i ettervirkningen av en kollisjon mellom myndighetssoldater og tuaregene utenfor et fengsel i Tchin-Tabaraden, Niger. Både i Mali og Niger krevd tuaregene selvstyre for deres tradisjonelle hjemland (Tenere, hovedstaden Agadez, i Niger og Azawad og Kidal regioner av Mali).

Dødelig kollisjoner mellom Tuaregs frihetskjempere og dets militær av begge land ble fulgt, med døder forsynet med sidetall dypt inne i den tusen. Forhandlinger innledet ved Frankrike og Algeria leder til fredenigheter som var i januar 11, 1992 i Mali og 1995 i Niger). Begge enigheter krevde offentlig makt av nasjonal kraft og garantert integrasjonen av tuaregs motstandskjempere inn i landenes respektive nasjonal hærer.

Majoren slåss mellom Tuaregenes motstander og myndighetssikkerhetskrefter sluttet etter enigheter i 1995 og 1996, men i 2004, var det fortsatt av og til slåssing i Niger mellom myndighetskrefter og grupper kjempet for å få tuaregenes uavhengighet.

Den mest berømt Tuareg leder var en kvinne, Tinn Hinan, heltinne og åndelig leder som grunnlagde en legendarisk kongerike i Ahaggar fjell. Annen forbund av stater ledere fulgte under tittelen av Amenokal (Leder), blant den berømte tuaregs byer og landsbyer.

tuareg.jpg

Tuaregens samfunn

Tuaregs samfunn er en oppbygd organisasjon, med egenskap og tuareger som lover å kjempe for kongen og være lojal og til gjengjeld få lov til å beholde landet. Arbeidet av fremstiling var spesialisert gitt til sosial klasser som, adelsmenn, en organisert gruppeforsvar, husdyrbestand overfall, en langavstand karavanehandelen, vassal-herdsmen som beitet og passet på mest av forbundets medhusdyrbestand, smed-klienter som fabrikkerte og reparerte salene, redskaper, husholdningsutstyr og annen materiell behov av fellesskapet.

Etter valget av Islam, en separat klasse av religiøs åndelig, som ble kalt marabout ble også vesentlig til Tuaregs sosiale bygning. Tradisjonelt hadde handlerne hatt en høyere status enn allmenn høy egenskap blant deres mest fastsatte landsmenn til sør. Med tiden, ble forskjellen tæret, svare til den økonomiske formuer var av to grupper.

Tidligere som mest annen Afrikanere holdt tuaregene også ‑eklan (slaver). Ifølge reisingskanalutstillingen Bob Geldof i Afrika, er etterfølgende av disse slavene (visst da Bela) fortsatt slaver.

The Religion

The religion has basically been Islam since the 17th century. They bring together Sunni Islam (Maliki madhhab, popular in North and Vest of Africa) with pre-Islamic animist, with spirit of nature (Kel Asuf) a worshiper who could tell about the future. Much of Tuareg’s art is in the form of jewellery, leather and metal saddle decorations called “Trik” and finely crafted swords. They make necklace called Takaza and earrings named Tizabaten.

tuareg11.jpg

Unlike many Muslim in the society, women didn’t wear veil, though the men did. The most famous Tuareg symbol is a Tagelmust, often a bluing coloured veil.  When men covered their face that is when the faith begins. It’s an established tradition. They begin to cover their whole except the eyes and the top of the nose. The Tuareg are sometimes called the “Blue People” because the wear a bluing colour turban. Today they wear a turban for celebrations.

Tradisjonell Musikk

Tradisjonell Tuareg musikk har to hovedkomponenter, moncord fiolin, Anzad som spilles ofte i løpet av natt selskaper. Og en liten tambour dekket med geiteskinn kalt Tende, gjennomført i løpet av en kamel løp, hest løp og andre festligheter. Enda en populær Tuareg musikalsk genre er Takamba, karakteristikk for dets Afro-berberslag. Tinariwen, en Tuareg sammenbinding som smelter elektrisk gitarer og innfødt musikalsk stiler, var grunnlagt i 1980 ved opprørersk kjempere. De utløst deres først CD i 2000, og var på turnet i Europa og forente Stater i 2004. Niger-Basert sammenbinding Etran Finatawa samler Tuareg og Wodaabe medlemmer, som spiller en kombinasjon av tradisjonell instrumenter og elektrisk gitarer. Mange musikkgrupper dukket opp etter 1980-tallets kulturelle gjenopplivning. Blant dem var det Tartit, Imaran og kjent kunstnere er: Abdallah Oumbadougou fra Ayr, Baly Othmany av Djanet. 

Her er en filmklipp med bilder av tuaregere og tuaregisk sang:

Problemstillinger:

Hva lever de av?

Tuaregene var et omvandrende gjeterfolk, men regnes nå som et folk som har faste bosetning. De holder kyr og geiter, dyr som har vilkår for å forsørge seg i det gjerrige landskapet som er syd for Sahara ørkenen. Menneskene i dette området har av FN vært regnet blant de fattigste i verden. De lever hovedsakelig som kveg og kamelgjetere. De lever også av hvete, korn, løk, tomater og daddel. De spiser kjøtt bare når det er hellige dager. Tuaregene spiser mye fisk i elven Niger.

Påvirker tuaregene naturen, og hvilke endringer har det gjort med naturvirksomheten?

Tuaregene drev med handelsbytter. De byttet mennesker fra vestlige Afrika med handelsruter.  Noen av tuaregene drev med jordbruk, mens andre ikke gjorde det. De som drev med jordbruk var mennesker som var i en lavere klasse. Tuaregene som var i en høyere klasse drev med handelsbytting. Tuaregene er kjent for sine store reisefølge med kameler i Sahara ørkenen.

Endringer de har gjort med naturvirksomheten er at de ikke har lenger har en karavanehandel som er en stor reisefølge med kameler eller andre lastedyr. Tuaregene valgte å ha kameler som var i Sahara ørkenen. De har heller ikke noen jordbrukere lenger som var i en lavere klasse, men de har fortsatt Tuareger som er ledere og bytter varer.

Kilder:

http://www.uiowa.edu/~africart/toc/people/Tuareg.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Tuaregerhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tuareg

http://www.answers.com/topic/tuareghttp://www.thecommissionmagazine.org/Stories/jan02/Tuareg.htmlwww.mnsu.edu/emuseum/cultural/oldworld/africa/tuareg.htmlhttp://www.africaguide.com/culture/tribes

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: